De projecten in het kader van De Kunst Van Het Wandelen zijn verbonden aan de activiteit van het wandelen en zijn dienstbaar aan het recreëren in de natuur; zij verschijnen en verdwijnen, en zijn seizoensgebonden. Geen permanente (en vaak kwetsbare) objecten met een grote fysieke aanwezigheid op diverse punten langs een te lopen route, maar een mentale inmenging van kunst op het wandelen en verblijven, de waarneming van het landschap, de intensiteit van de beleving en de reflectie daarop. Kunstprojecten die zich met respect verhouden tot de bijzondere flora en fauna van de Veluwe. Het gaat hierbij om het toevoegen van een culturele meerwaarde aan het wandelen, de wandelroute en haar omgeving.
Door deze kunstprojecten kan de gebruikelijke, routineuze waarneming tijdens het wandelen worden doorbroken en wordt de wandelaar op een ander been gezet. Kunst kan de wandelaar ontroeren, verrassen en zijn of haar aandacht verscherpen. Kunst wordt hierbij enerzijds ingezet om het toeristisch wandelproduct te verrijken, anderzijds schept wandelen in de natuur nieuwe mogelijkheden voor kunstzinnige producten, activiteiten en ervaringen.
Wolf
Æ Kliest, Jorgen Leijenaar,
Marry Overtoom
Kruisbestuiving kunst & wandelen op de Veluwe.
Stg. Wolf nam in 2004 het initiatief om een meerjarig kunstenplan te ontwikkelen voor het wandelgebied (het Elfbergenpad) van de Zuid-Veluwe. In opdracht van Economische Zaken van de Provincie Gelderland en de gemeente Renkum is de definitieve planbeschrijving gemaakt.
De aandacht in dit plan richt zich op de openbare, niet-museale natuurruimte en heel specifiek op de belevingswereld en omgeving van de wandelaar. Het plan wordt in dit kader ontwikkeld als een verbijzondering van het reeds bestaande Elfbergenpad. Het Elfbergenpad is een wandelroute over 11 hoogten van de Zuid-Veluwe; een meerdaagse route van 85 km lang over heuvels en door bos, waarbij het mogelijk is om het bewegwijzerde pad in vijf afzonderlijke dagtochten te lopen.
Voor de zomer in 2006 werden 4 kunstprojecten gekoppeld aan dagtochten van dit wandelpad, gevolgd door 2 projecten tijdens de herfst, 2 in de winter en 2 in het voorjaar van 2007. Deze projecten zijn ondergebracht onder de noemers ‘Wandellogboek’ en ‘Geluidswerken’ en worden door het Centrum Beeldende Kunst Gelderland (CBKG) te Arnhem in samenwerking met stichting Wolf-heze verder ontwikkeld en gerealiseerd.
Opdrachtgever/ subsidiënt: de Provincie Gelderland (afd. cultuur).
Partners/ subsidiënten: Het Veluws bureau voor Toerisme (VBT), VVV Veluwe & Vallei, de gemeente Ede, Wageningen en Renkum en Provincie Gelderland (EZ).
(Arjen Mulder)
Kan kunst een bijdrage leveren aan een wandeling door de vrije natuur? Ik denk het wel. Daartoe dient eerst te worden onderzocht welke ervaringen uniek zijn voor het wandelen – ik zal er vier beschrijven – en vervolgens dient te worden onderzocht wat de kracht is van kunst, hoe ze werkt en wat ze kan.
lees verder...(Raoul Teulings)
Er heeft zich iets bijzonders afgespeeld in ons gebruik van het landschap als metafoor en voorstelling van de werkelijkheid. Ongeveer 2500 jaar geleden vond dat een aanvang bij de landmeetkunde. Aan de hand van de vondst van enkele consistente wetten ontstond vanuit deze geometrie het idee dat daarmee de werkelijkheid in kaart kon worden gebracht.
lees verder...