(Raoul Teulings)
Er heeft zich iets bijzonders afgespeeld in ons gebruik van het landschap als metafoor en voorstelling van de werkelijkheid. Ongeveer 2500 jaar geleden vond dat een aanvang bij de landmeetkunde. Aan de hand van de vondst van enkele consistente wetten ontstond vanuit deze geometrie het idee dat daarmee de werkelijkheid in kaart kon worden gebracht.
lees verder...Wandelgeesten was een project van Stg. Wolf (nu Wolf) en tot standgekomen in opdracht van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Het Kröller-Müller museum en het CBKGelderland. Het project is financieel mogelijk gemaakt door de Internationale Triënnale Apeldoorn, de gemeente Ede, Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Het Kröller-Müller museum.
Een ochtend- en middagwandeling in Het Nationale Park De Hoge Veluwe en in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum.
Er is door Stg.Wolf een speciale wandelroute uitgezet van ± 2 × 5 km door de prachtige omgeving van Het Nationale Park De Hoge Veluwe en de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. De route voert daarbij langs een selectie van kunstwerken en architectuur. Door eigentijdse kunstenaars is een extra dimensie toegevoegd aan datgene wat zich bij deze wandelroute voordoet.
In navolging van de kunstenaarsbijlagen bij de wandelgids van het Elfbergenpad op de Zuid-Veluwe (Stg. Wolf 2006), bestaat de wandelgids Wandelgeesten uit een aantal bijzondere bijdragen. Schrijver/columnist Martin Bril en geluidskunstenaar Nathalie Bruys geven een neerslag van hun mijmeringen en bevindingen in een wandellogboek, collages, foto’s en een geluidswerk. Beeldend kunstenaars Æ Kliest en Marry Overtoom geven hun bespiegelingen op de uitgestippelde route weer in de vorm van foto’s, tekst en digitale tekeningen.
Het accent in het eerste deel ligt op de natuur en de wandelervaring waarbij de afstand tussen de kunstwerken groter is, in het tweede deel is er meer beeldende kunst te zien en zijn de afstanden kleiner.
Deel 1 bestaat uit een wandeling vanuit het centrum langs o.a. de landschappentuin richting ‘Divided Oaks’ van David Nash. Vervolgens gaat men via de Bunt, ‘Dennenwal’ van Sjoerd Buisman en de observatiehut ‘Millelamel’ van Mario Maas weer terug naar het centrum.
Deel 2 van de route start wederom vanuit het centrum en loopt via de Franse Berg langs het Grote Museum, ‘Three Upright Motives’ van Henry Moore naar de President Steynbank van Henry van de Velde. Vandaaruit vervolgt men de weg naar naar de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum, om langs het werk ‘Ohne Titel’ van Ulrich Rückriem te lopen richting het centrum en eindpunt van deze wandelroute.
In de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum vormen de 10 ‘beginpunten’ van Stanley Brouwn de leidraad van de wandeling. Daarbij loopt men tevens langs een groot aantal andere kunstwerken die zich bij dit deel van de route bevinden.
Wandelgeesten is een project van Stg.Wolf (-heze) en tot standgekomen in opdracht van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Het Kröller-Müller museum en het CBKGelderland. Het is een vervolgproject in het kader van de Kunst van het Wandelen, en op de uitgave van vijf gidsen met bijdragen van 10 kunstenaars voor de wandelroute het Elfbergenpad op de Zuid-Veluwe. Het project is financieel mogelijk gemaakt door de Internationale Triënnale Apeldoorn, de gemeente Ede, Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Het Kröller-Müller museum.
Wat leeft er allemaal onder mijn voortstappende voeten?
Walking spirits
zonder titel
Hidden
[…] het wandelen kan vergeleken worden met het wijsgerig denken
of zelfs de contemplatie: beide wenden zich om de dingen van de
wereld heen met het oog op hun uiteindelijke horizon, de denker
‘theoretisch’, de wandelaar praktisch in bewegingen waaraan ook zijn lichaam deelneemt. Hetzelfde wat de denker in gedachten doet met de dingen waarover hij nadenkt – namelijk hun zin verhelderen door hun bijzonderheid met het algemene te verbinden – doet de wandelaar feitelijk in zijn waarneming, door voortdurend de dingen
die nabij zijn binnen het perspectief van de horizon te bezien.
Ton Lemaire, Filosofie van het Landschap