Marry Overtoom

Dominopodia

Catwalk, Twister, Sono, interactieve speelelementen samengesteld uit uitvergrootte dominostenen.

Dominostenen vormen de basiselementen van deze podia,voorzien van licht en geluid.
De podia zijn multifunctioneel; je kunt erop showen, spelen, dansen, zitten. Het zijn tevens fysieke en visuele bakens op het schoolplein van basisschool de Driehoek en kinderdagverblijf te Carnisselande in Barendrecht.
De Dominopodia zijn op drie verschillende wijzen uitgewerkt: als Catwalk, Twister en Sono, met het ook op de situering bij de ingangen van de bovenbouw, de middenbouw en B.S.O..
Materialen: RVS, rubbergranulaat (verend), LEDS- en audiotechniek, gehard glas, verzinkt metaal.
i.o.v. de gemeente Barendrecht
in het kader van kunstenplan
het Elastisch Perspectief 2004 (Albert Kliest en Joost van Hezewijk)

uitvoering en samenstelling:
Heijmerink | Wagemakers Nieuwegein

uitvoering RVS constructie:
Vlot Staal Groot-Ammers
uitvoering rubbertoepassing:
Nooijen terreininrichting Oss
Led-en audiotechniek:
Artron Wolfheze

HET ELASTISCH PERSPECTIEF
KUNST IN CARNISSELANDE
Uitgave m.b.t. kunstwerken in de openbare ruimte te Barendrecht, gerealiseerd in het kader van beleidsplan Het Elastisch Perspectief, van Joost van Hezewijk en Albert Kliest.
citaat tekst Alex de Vries p. 125:

10
Sono, Twister & Catwalk
….rubber, staal, verlichting, geluid
Basischool de Driehoek, Vrijheidsakker

De directe wisselwerking die met het publiek wordt gezocht, doordat ze een actieve verhouding met de kunstwerken kunnen aangaan, is het uitgangspunt voor het werk Sono, Twister & Catwalk van Marry Overtoom (1957). Op het schoolplein aan de Kouwenhovenakker heeft ze drie groepen van uitvergrote dominostenen geplaatst. Lichtspots (LEDs) reageren op aanwezigheid van de kinderen op het podium, en er kan muziek worden aangestuurd vanuit het gebouw. ‘Sono’, voor de kleine kinderen, reageert met geluid op aanraking. ‘Twister’ knippert op onverwachte momenten en verstoort enigermate het spel van de kinderen. Het zijn ook zitobjecten die zijn en een podium waarop je je kunt laten zien, een ‘catwalk’ om je nieuwste outfit te tonen. Marry Overtoom slaagt erin om objecten die zijn ontleend werkelijkheid monumentaal in te zetten en deze te laten functioneren als bevorderaars van het verkeer tussen de mensen.

 • Twister
  Twister: met lichtspel overdag en ’s avonds continu verlicht.
 • Sono
  Sono
 • Catwalk
  Catwalk
 • Sono: Peuters van het kinderdagverblijf Panda kunnen d.m.v. het aanraken van de noppen in de Sono dieren- en ploinkgeluiden aktiveren.
 • Catwalk