Marry Overtoom

Turfis

Van zware arbeid

Lichtkunstwerk (ontwerp) geïntegreerd in de keerwand van een zitkuip, zich bevindend op Het Kruis in het centrum van Hoogeveen.
Bestaande uit 4 vitrines waarin de lichtvelden verwijzen naar turfblokken. Deze worden steeds weer opnieuw ‘gestapeld’ en verplaatsen zich daarbij ook naar links of naar rechts. Het geheel werkt als een mix tussen het de verwijzingen naar het stapelen van turfblokken en een computerspel. In de tussenliggende delen worden geglazuurde tegels aangebracht. De lichtdynamiek werkt middels een at random programmering en reageert qua intensiteit middels sensoren op de aanwezigheid van het publiek.
Zie: lichtdynamiek Turfis

De gelaagdheid in de zitkuip en in de herininrichting van architectenbureau Atelier Dutch komt op de volgende wijzen terug in het kunstwerk:

- in de verwijzing naar de turfblokken, als tastbaar eindproduct van de bijzondere gelaagdheid van de bodem van Hoogeveen, het ‘hoogveen’.
Dankzij de veenwinning is Hoogeveen ontstaan en heeft het zich ontwikkeld tot een belangrijk ondernemend centrum.
- in het stapelen (ofwel het ‘loegen’) van de turfblokken annex lichtvelden
- als gelaagdheid in de tijd:
de verwijzing naar de historie en de verbinding met het huidige electronische tijdperk. Ten tijde van de turfwinning moesten de turfstekers, schippers en landbouwers veel en zwaar fysiek werk verrichten, nu is er in Hoogeveen een groot aanbod van verschillende bedrijven en is er toerisme. Men heeft de beschikking over vrije tijd: naast functioneren kan men ook recreëren.
DO 2010 – 2011.

Techniek: at random ledtechniek, waarbij iedere spot zijn eigen adressering heeft en die afzonderlijk, interactief kan worden aangestuurd en beïnvloed.
materialen: RVS, polycarbonaat, RGB-powerleds, cameras.

i.o.v. de gemeente Hoogeveen
* de ontwikkeling van dit project werd mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe
Het definitef ontwerp is ontwikkeld in samenwerking met architectenbureau Atelier Dutch, de gemeente Hoogeveen, Philips en Rots Maatwerk.
De geplande en uitgewerkte herinrichting van het plein met zitkuip en kunstwerk vindt nij nader inzien geen doorgang i.v.m. het belangrijke leidingnetwerk onder het plein.

  • zitkuip met Turfis (montage in tekening Atelier Dutch)
  • turfstapeling/ turfblokmaten
  • situering ledvitrines in de keerwand