Marry Overtoom

Gevelstenen synagoge 2021

In het jaar 1858 werd de oude, eerste steen (op de foto in het midden) aangebracht rechtsonder in de gevel ter ere van de bouw van de synagoge voor de Joodse Gemeenschap in Schiedam. In dezelfde gevel, op dezelfde plek, is de steen vermoedelijk lange tijd omgekeerd (blind) ingemetseld geweest, het pand was toen sinds 1915 in gebruik genomen als wijnpakhuis. Degene die de gevelsteen ontdekte en redde tijdens de sloop in 1987 van het pand heeft zich daar toen over ontfermd en op de stoep voor zijn voordeur gelegd. Tot eind juli van dit jaar heeft de steen daar gelegen.
Een aantal bewoners van Achter de Teerstoof nam het initiatief om deze bijzondere gevelsteen in ere te herstellen en een speciale plek te geven. Samen met de commissie Beeldende Kunst van de gemeente Schiedam (exacte naam) formeerde zich een werkgroep die dit aangreep om de gevelsteen op passende wijze te herplaatsen, ter herinnering aan de voormalige synagoge van de Joodse gemeenschap in Schiedam, maar ook om deze deel uit te laten maken van de historische wandeling door het centrum.
Deze gezandstraalde contouren laten tevens de plek zien waar de oude gevelsteen zich bevond, rechtsonder in de gevel van de synagoge.
i.o.v. gemeente Schiedam
i.s.m.:
Natuursteenbedrijf G. van Leeuwe, Nijmegen
Aannemersbedrijf F. Bijl & zn. Schiedam